Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat – kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy...
I jak nie kochać naszej polskiej, złotej jesieni – czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte jesiennym słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do...
Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas...
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek – serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny – tak się już...
Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu – mam pyszny pomysł...
To jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na polskim świątecznym stole. Połączenie miodu i bakalii sprawia, że ciasto jest niepowtarzalnie smaczne. Polecamy ten przepis.
Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjna przystawka na polskim stole. Głównie podawana do czerwonego barszczu na Wigilię, ale i na uroczystości. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz to główna zaleta...