Bigos jest tradycyjną potrawą charakterystyczna dla polskiej i litewskiej kuchni, a jego historia sięga XVI wieku. Mówi się, ze w każdym domu bigos smakuje inaczej. I faktycznie nie ma jednego...
Makowiec jest nieodłączną częścią każdych Świąt. Strucla makowa musi być obecna za równo na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Puszyste drożdżowe ciasto naszpikowane dużą ilością maku z bakaliami, pachnące...
Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można...
Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest...
W Łodzi znane pod nazwą ”pączki wiedeńskie”, w Lublinie nazywane ”gniazdami”. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez...