Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się...
Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę...
Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski – nazywany...
Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił...
Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym...
Rzeżucha przede wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Wtedy pojawia się w domach, ale jedynie jako element ozdobny. Tak się przyjęło, że jest to jeden z symboli Wielkanocy i przez pozostałą...