Składniki
- 
                                          
Składniki na spód:
 - 
                                          300 g Czekoladowe ciastka zbożowe*użyłam ciastek degistive
 - 
                                          80 g Masło
 - 
                                          
Składniki na piankę kokosową:
 - 
                                          500 g Grecki jogurt naturalny
 - 
                                          300 ml Śmietanka kremówka 36%
 - 
                                          110 g Wiórki kokosowe
 - 
                                          170 g Cukier puder
 - 
                                          25 g Zelantyna
 - 
                                          100 ml Woda
 - 
                                          kilka kropel Ekstrakt kokosowy
 - 
                                          
Dodatkowo:
 - 
                                          250 g Truskawki
 
Opis
Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się coraz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.  | 
                  
| 
                       2 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie pianki:Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.  | 
                  




                
                



