Składniki
- 
                                          
Składniki na ciasto kruche:
 - 
                                          250 g Mąka pszenna
 - 
                                          85 g Cukier puder
 - 
                                          125 g Masło
 - 
                                          2 szt Żółtko
 - 
                                          
Składniki na nadzienie:
 - 
                                          60 g Mak
 - 
                                          4 łyżki Mlekogorące
 - 
                                          4 szt Jajko
 - 
                                          2-4 łyżki Cukier
 - 
                                          150 ml Kwaśna śmietana 12%
 - 
                                          1 szt Sok z cytryny
 - 
                                          1 szt Skórka cytrynowa
 - 
                                          1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
 - 
                                          
Składniki na polewę:
 - 
                                          80 g Czekolada gorzka
 - 
                                          1 łyżka Masło
 - 
                                          2 łyżki Mleko
 
Opis
Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie ciasta kruchego:Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.  | 
                  
| 
                       2 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie nadzienia makowego:Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.  | 
                  
| 
                       3 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.  | 
                  
| 
                       4 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Moje rady:Moje rady:  | 
                  




                
                



