Składniki
- 
                                          7 sztuk Jajko
- 
                                          127 g Mąka tortowa
- 
                                          203 g Cukier
- 
                                          45 g Mąka ziemniaczana
- 
                                          szczypta Sól
- 
                                          Składniki na krem michałkowy:
- 
                                          300 ml Śmietanka 30%
- 
                                          85 g Mleko w proszku
- 
                                          250 g Biała czekolada
- 
                                          125 g Mascarpone
- 
                                          120 g Orzechy ziemneniesolone
- 
                                          2 łyżki Rum
- 
                                          Składniki na krem michałkowy klasyczny:
- 
                                          300 ml Śmietanka 30%
- 
                                          85 g Mleko w proszku
- 
                                          250 g Czekolada Biała
- 
                                          125 g Mascarponeschłodzony
- 
                                          120 g Orzechy ziemneniesolone
- 
                                          Składniki na poncz:
- 
                                          85 ml Woda
- 
                                          85 ml Ciemny rum
- 
                                          Dodatkowo:
- 
                                          10 sztuk Białe Michałki
- 
                                          10 sztuk Klasyczne Michałki
- 
                                          170 g Orzechy ziemneniesolone
Opis
To jeden z najlepszych tortów orzechowych jaki miałam okazję jeść w swoim życiu. Jest jedyny i niepowtarzalny w smaku, uzależniający od pierwszego kęsa. Klasyczny biszkopt przełożony orzechowymi kremami na bazie czekolady w dwóch wersjach, mocno nasączony rumem, obsypany chrupiącymi orzechami. Tort przygotowałam na urodziny męża, który uwielbia orzechy w każdej postaci więc nie ukrywał on swego zadowolenia. Zdecydowanie polecam miłośnikom orzechowych wypieków.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. | 
| 2 Zakończ etap | Przygotowanie kremu michałkowego jasnego:Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Dodajemy połamaną białą czekoladę i rum. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Dla pewności masę można przelać przez sitko. | 
| 3 Zakończ etap | Przygotowanie kremu michałkowego klasycznego:Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Dodajemy połamaną mleczną czekoladę i rum. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Dla pewności masę można przelać przez sitko. | 
| 4 Zakończ etap | Przygotowanie ponczu:Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. | 
| 5 Zakończ etap | Wykończenie:Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę jasnego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy połowę klasycznego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy pozostały jasny krem michałkowy. | 




 
                 
                



