Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Chłodnik pomidorowy z trzema rodzajami papryk

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 biała cebula
4 pomidory
3 szklanki soku pomidorowego
1 papryczki chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru brązowego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć papryki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Odłożyć po dwie łyżki pokrojonych papryk, pomidorów oraz cebuli. Dodać do reszty sok pomidorowy, posiekane chili i zmiksować na gładką masę. Doprawić octem, solą i pieprzem a następnie wstawić do lodówki na ok. 1,5 godz. Przed podaniem posypać pokrojonymi w kostkę warzywami, grubo zmielonym pieprzem i polać oliwą. Podawać z pieczywem.

Chłodnik pomidorowy z trzema rodzajami papryk

07 sierpień 2013