Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Aksamitna zupa z zielonych szparagów

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Zupa:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanki śmietany kremówki
1 pęczka bazylii
100 g sera mozzarella
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatki:
główki szparagów
parmezan
listki bazylii
czarny sezam
grzanki

Przygotowanie zupy:
Oderwać twarde końcówki szparagów. Uciąć główki szparagów. Zagotować osoloną wodę i ugotować szparagi na półtwardo (ok. 3 minut), a główki zawiesić na sitku i ugotować na parze. Cebulę i czosnek pokroić drobno, a następnie podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Wlać bulion i doprawić do smaku. Dodać śmietanę, pokruszony ser mozzarella i podgrzać (nie gotować!). Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się grudek i nadać zupie aksamitnej konsystencji.

Prezentacja:
Zupę podawać posypaną prostokątnymi płaskimi grzankami, na które należy kłaść główki szparagów. Dodatkowo zupę udekorować listkami parmezanu i bazylii oraz odrobiną czarnego sezamu.

Aksamitna zupa z zielonych szparagów

Pobierz listę składników:

zupa szparagowa

24 lipiec 2013