Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Francuska zupa z czerwonej cebuli na brandy

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

0,7 kg czerwonej cebuli
6 łyżek masła
0,6 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g twardego sera żółtego
1 bagietki
1 szklanki brandy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać cebulę i posiekać na półplasterki. Roztopić 3 łyżki masła w garnku, dodać pokrojoną cebulę, cukier oraz pół łyżeczki soli i dusić po przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować ciągle mieszając przez ok. 5 minut. Dodać bulion i gotować kolejne 10 minut na wolny ogniu. Wlać do zupy brandy a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na ukośne kanapki, posmarować masłem z
z wierzchu i od spodu, a następnie położyć na wierzchu plasterek sera. Bagietki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 st. C do zarumienienia. Zupę wlać na talerz i położyć na wierzch zapieczoną bagietkę z serem.

Francuska zupa z czerwonej cebuli na brandy

Pobierz listę składników:

zupa cebulowa qr

16 wrzesień 2013