Składniki
(na 4 porcje)
6 czerwonych buraków ćwikłowych
1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
3/4 szklanki zakwasu z białych buraków ćwikłowych
0,5 l gęstej śmietany 18%
2 buraki choggia
8 listków nasturcji
4 jabłuszka marynowanych kaparów
sól, czarny pieprz, biały pieprz
Przygotowanie
- Umyć buraki, osuszyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 min. Wyjąć buraki z piekarnika, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę a następnie dodać ocet balsamiczny oraz czarny grubo mielony pieprz i wymieszać.
- Wymieszać zakwas buraczany ze śmietaną, doprawić szczyptą soli i białego pieprzu a następnie wstawić do lodówki na min. 30 min.
- Obrać buraki choggia i cienko pokroić w plasterki.
- Umyć listki nasturcji i wysuszyć.
- Ułożyć na talerzu pokrojone czerwone buraki ćwikłowe, dodać na wierz plasterki buraka choggia i udekorować listkami nasturcji oraz kaparami.
- Zalać zimnym śmietanowym kwasem z buraków i podawać.