Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zakwas z białych buraków ćwikłowych

Składniki
(na 3–4 słoiki po 330 ml)

1½ kg białych buraków ćwikłowych
4-6 ząbków czosnku
1½ l wody
1½ łyżki soli
1½ łyżki cukru
1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 kromka chleba

Przygotowanie

  1. Obrać buraki i pokroić w plastry.
  2. Obrać ząbki czosnku.
  3. Dodać do wody sól oraz cukier i zagotować a następnie ostudzić.
  4. Ułożyć w kamionkowym słoju pokrojone buraki a następnie dodać czosnek, biały pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz chleb a nastąpienie zalać zimną zalewą.
  5. Docisnąć składniki w słoju czymś ciężkim i odstawić na 5–7 dni w ciepłym pomieszczeniu.
  6. Odcedzić zakwas przez sitko, zagotować, wlać do słoików i dokładnie zakręcić.

Zakwas z białych buraków ćwikłowych