Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zupa koperkowa z ziemniakami

Koper uznawany był za lecznicze zioło już przez starożytnych Greków i Rzymian. Żołnierze spalone nasiona przykładali do ran, co przyspieszało ich gojenie. W średniowiecznej Europie koper używany był jako składnik eliksirów miłosnych, miał chronić przed czarami, a przesunięcie nad sercem woreczka wypełnionego koprem miało skutecznie zabezpieczać przed każdą  klątwą. Uważano, że wystarczy zawiesić przy oknie w kuchni wiązkę kopru (podobnie jak dzisiaj dla ozdoby czasami wieszamy wiązkę czosnku lub papryczek), chronionym przed wszelkimi złymi mocami.

Dzisiaj bez dodatku kopru i koperku nie można sobie wyobrazić kuchni, gdyż jak miałyby bez niego smakować młode ziemniaczki czy też kalafior polane masłem? Nie byłoby też zupy koperkowej ani kiszonych ogórków...

Współcześnie w kuchni stosuje się zarówno młody koperek z małymi listkami, jak i tzw. koper, posiadający już żółte kwiaty. Jeden oraz drugi mają nieocenione walory smakowe oraz właściwości lecznicze.

Bez kopru nie może obyć się żadna szanująca się kuchnia. Młode pędy koperku dodawane są do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Koper też doskonale łączy się z pieczonymi mięsami, jak np. jagnięciną, cielęciną czy też drobiem. Można nim również wzbogacić sos czy też posypać gotowane warzywa i owoce morza. Drobno posiekany i dodany do omletów i sałatek doskonale podnosi ich walory smakowe.

Składniki
(przepis na 4 porcje):

1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego)
0,6 kg ziemniaków
1 pęczek koperku
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki, opłukać i pokroić w kostkę, a następnie zalać wywarem i ugotować. Umyć koperek, posiekać i pod koniec gotowania dodać do zupy. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać stopniowo ciepłego bulionu i połączyć z zupą, a następnie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.