Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

zupa jarzynowa marchewka

Składniki
(przepis na 4 porcje):

1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego)
0,5 kg ziemniaków
2-3 marchewki
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki oraz marchew, opłukać i pokroić w kostkę. Poddusić marchew na maśle. Zalać warzywa bulionem i ugotować. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać stopniowo ciepłego bulionu i połączyć z zupą, a następnie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.