Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Rosół drobiowy

Polska to „Królestwo Zupy". Zjadamy jej najprawdopodobniej najwięcej na świecie. Rocznie konsumujemy jej 3,8 miliarda litrów, czyli 103 litry na osobę, a gdy podzielimy to jeszcze przez ilość dni w roku, da nam to wynik około 300 ml zupy każdego dnia. Popularność zup wynika zapewne z naszej polskiej tradycji. Zupa bardzo mocno wpisała się w nasze zwyczaje i stanowi prawie zawsze „pierwsze danie" obiadu. Najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą jest żurek, jednak na weselach (czy też na niedzielnym obiedzie) króluje rosół – a rosół to król polskich zup.

Składniki
(przepis na 4 porcje):

1,5 kg kury rosołowej
2,5 l wody
1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, kawałek selera, część kapusty, cebula)
1 pęczek natki pietruszki
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć kurę z zewnątrz i w środku, a następnie pokroić na części i włożyć do garnka. Oczyścić warzywa, tj. warzywa korzeniowe obrać, a cebulę zarumienić na suchej patelni, następnie włożyć do garnka. Dodać połowę natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalać wodą i zagotować pod przykryciem, a następnie po zagotowaniu ściągnąć szumowiny. Gotować dalej przez 1,5 godziny na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem (opcjonalnie z tartą marchewką z gotowania) oraz posiekaną drobno resztą natki pietruszki.