Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

bulion warzywny

Z zupą nieodzownie kojarzy nam się garnek. Jednak zupa jako taka powstała na długo zanim pojawił się ten obecnie oczywisty kuchenny przedmiot. We wczesnej epoce kamiennej (8-9 tys. lat p.n.e.), kiedy to powstał ten epokowy kulinarny wynalazek, czyli zupa, nasi bardziej owłosieni przodkowie opracowali technikę gotowania mięsa w wodzie, ale nie w garnkach, tylko w zwierzęcych skórach zwiniętych na kształt kociołka i zawieszonych nad ogniem. Dopiero 5000 lat p.n.e. opanowano technologię produkcji naczyń ceramicznych, mogących nadawać się do gotowania zupy.

Składniki
(przepis na 4 porcje):

2,5 l wody
2 włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, kawałek selera, część kapusty, i jedna cebula)
1 pęczek natki pietruszki
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić warzywa, warzywa korzeniowe obrać, a cebulę zarumienić na suchej patelni, następnie włożyć wszystkie warzywa do garnka. Dodać natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.