Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zielony krem z groszku i korzenia pietruszki na bulionie warzywnym

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

450 g zielonego groszku
2 korzenie pietruszki
2 marchewki
¼ korzenia selera
1 por
1 cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka czarnego sezamu
kilka listków bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać pietruszkę, marchewki oraz selera. Odciąć białą część pora i umyć ją, aby oczyścić ewentualne zabrudzenia z ziemi. Obrać cebulę i przypalić na rozgrzanej suchej patelni. Warzywa zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Odcedzić z bulionu warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, dodać zielony groszek i gotować dalsze 15 minut. Wyjąć kilka łyżek zielonego groszku do dekoracji, dodać do bulionu ugotowaną pietruszkę i zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Udekorować zupę groszkiem pozostawionym do dekoracji, listkiem bazylii oraz szczyptą czarnego sezamu.

Zielony krem z groszku i korzenia pietruszki na bulionie warzywnym

Pobierz listę składników: