Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki

Składniki
(przepis na 4-6 osób)

Zupa:
3 łyżki oliwy do smażenia
2 cebule szalotki
3 korzenie pietruszki
1 ziemniak
2 jabłka
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietany
1 szklanka mleka
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Chipsy z pietruszki:
1 korzeń pietruszki
2 łyżki oliwy

Pikle z rzodkiewki:
1 pęczek rzodkiewki
½ szklanki cukru brązowy
½ szklanki octu winnego
1 szklanka wody

Przygotowanie zupy: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli po ok. 2-3 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę korzenie pietruszki, ziemniaka i jabłka. Podsmażyć do zmięknięcia ok 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową według uznania. Dodać śmietanę i mleko oraz podgrzać. Zupę rozlać do talerzy i do każdą porcję udekorować kilkoma plasterkami pikli z rzodkiewki, chipsami z pietruszki, roztartym czerwonym pieprzem oraz poszatkowaną natka pietruszki.

Przygotowanie chipsów: obierz korzeń pietruszki a następnie pociąć obieraczką do warzyw na cienkie paseczki szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać oliwą i piec na lasze w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10-15 min do zrumienienia.

Przygotowanie pikli z rzodkiewki: zagotować wodę z cukrem i octem winnym. Pokroić rzodkiewkę w cienki plasterki a następnie wrzucić do wrzątku na 3 min. Odcedzić i ułożyć na wierzch zupy.

Smacznego.

Czytaj więcej na blogu.

krem pietruszka mix

Pobierz listę składników:

krem z pietruszki

01 kwiecień 2013