Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Żółta zupa pomidorowa z grzankami pomidorowymi

Składniki
(przepis na 4 porcje)

½  średniego selera
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek pora
2 liście laurowe
udko kurze
2 kg średniej wielkości dojrzałych żółtych pomidorów
1 bagietka
1 łyżka masła
2 średniej wielkości czerwone pomidory
sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać warzywa, umyć i wraz z mięsem zalać 1,5 l wody. Dodać liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem i gotować około godziny. Przecedzić ugotowany bulion. Sparzyć pomidory, pokroić na cząstki, wrzucić do osobnego garnka i podlać odrobiną wody, a następnie gotować przez 15 minut. Przetrzeć pomidory przez sito, a następnie przetarty sos pomidorowy dolać do odcedzonego bulionu. Doprawić zupę do smaku solą pieprzem. Pokroić bagietkę, posmarować masłem i zarumienić na patelni na złoto. Pokroić, pomidory na drobną kostkę. Podawać zupę z zarumienioną bagietką z cząstkami czerwonych pomidorów.

Żółta zupa pomidorowa z grzankami pomidorowymi

Pobierz listę składników: