Składniki:
(przepis na 4 porcje)
Zupa:
0,5 kg liści szpinaku
100 ml śmietanki 36%
100 g sera lazur
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 gruszki
0,75 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Zalewa do gruszek:
1 litr wody
1 szklanki cukru
Dekoracja:
50 g sera lazur
2 gruszki
kilka liści szpinaku
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej cukier z octem i dodaj dwie pokrojone w kostkę gruszki, przesmaż i zostaw do ostygnięcia. Szpinak opłukaj, sparz wrzątkiem i poszatkuj. Obierz i poszatkuj czosnek a następnie przesmaż na maśle wraz ze szpinakiem. Dodaj starty ser lazur i śmietanę, gotuj aż się ser rozpuści. Dodaj gruszkę przesmażoną w occie i cukrze oraz bulion i zmiksuj wszystko blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W osobny garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj obrane oraz wydrążone z gniazd nasiennych dwie gruszki przekrojone na pół. Podgotuj gruszki na pół twardo a następnie przesmaż na patelni grillowej aż pojawią się wyraźne paski od patelni grillowej. Na suchej patelni upraż płatki migdałów do lekkiego zarumienienia. Zupę dekoruj grillowanymi połówkami gruszki posypaną starty serem lazur, płatkami migdałów oraz liśćmi szpinaku.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik30 marzec 2013