Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Doszło o mnie, że w swoich przepisach zawsze podaję, by dodać do potrawy taką to a taką ilość bulionu, a nigdy nie napisałem, jak taki bulion zrobić. W  związku z tym prezentuję przepis na rosół, który może być bazą do wielu innych dań. Ten przepis wykończyłem kluseczkami, które zrobiłem z mięsa będącego jego podstawą, aby wykorzystać do końca każdy składnik. Rosół jest bardzo prosty do sporządzenia, ale jest też bardzo pyszny; jego drobiowy smak jest podkreślony wołową ligawą, która ma delikatny i lekko słodkawy smak.

Esencjonalny rosół wołowo-drobiowy z lubczykiem i z kluseczkami  mięsnymiSkładniki:
(przepis na 6 porcji)

… na rosół:
1 porcja rosołowa kurczaka
5 skrzydełek drobiowych
400 g ligawy wołowej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ selera
1 cebula
1 por
1 łyżka suszonego lubczyku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

… na kluseczki:
mięso z bulionu
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
3 łyżki bułki tartej
garść świeżego lubczyku
garść natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz

… do podania:
3 łyżki natki pietruszki
marchewka z wywaru

Przygotowanie:

… rosołu:

Umyć mięsa, osuszyć i włożyć do garnka. Obrać marchewkę, pietruszkę oraz selera, a następnie umyć. Obrać cebulę i w całości podpiec na suchej patelni, aż się przypiecze z każdej strony. Oczyścić pora i zostawić tylko białą część.  Dodać warzywa do garnka, zalać 2,5 litra wody i dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz suszony lubczyk i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, doprawić solą i pieprzem oraz zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Odcedzić wywar, zachowując marchewkę oraz mięso.

… kluseczek:
Oddzielić mięso drobiowe od kości, a wołowinę pokroić w duża kostkę, a następnie mięso zmielić. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać do mięsa jajko, bułkę tartą, posiekany lubczyk i natkę pietruszki, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso i uformować małe kuleczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty i odcedzić.

… podanie:
Utrzeć na dużych oczkach marchewkę z wywaru, a natkę pietruszki drobno poszatkować. Układać na środku talerza po kilka mięsnych kluseczek, posypać startą marchewką, wlać rosół i posypać posiekaną natką pietruszki.

Esencjonalny rosół wołowo-drobiowy z lubczykiem i z kluseczkami mięsnymi