Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Składniki:
(przepis na 4 porcji)

0,5 kg ogona wołowego
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki makaronu typu koraliki
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jagód jałowca
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:
Umyć ogon, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać ogon ok. 1,5 l wody, posolić i dodać liście laurowe, ziele angielskie raz jagody jałowca, a następnie gotować do miękkości około 2,5 godziny. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Warzywa obrać; marchew pokroić w plasterki, a selera wraz z pietruszką zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wyjąć z wywaru mięso, oddzielić od kości i pokroić w paski. Przecedzić wywar, dodać do niego pokrojone mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy oraz makaron i zagotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać paprykę. Podawać zupę posypaną natką pietruszki.

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami