Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Krem paprykowo-pomarańczowy z kluseczkami twarogowymi z miętą.

Składniki
(na 4 porcje)

4 czerwone papryki
4 pomarańcze
1 cebula szalotka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka oleju sezamowego
100 g twarogu
3 łyżki bułki tartej
1 garść mięty + kilka listków do dekoracji
1 żółtko
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Sparzyć pomarańcze, zetrzeć skórkę pomarańczy, tak aby uzyskać  3 łyżeczki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Obrać cebulę i drobno posiekać. Smażyć na oliwie paprykę oraz cebulę przez ok. 3 minuty, a następnie na średnim ogniu dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać skórkę z pomarańczy, zmniejszyć ogień do minimum i dusić dalsze 15 minut. Dodać sok z pomarańczy, podgrzać i zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać drobno listki mięty. Wymieszać twaróg z żółtkiem, posiekaną miętą i bułka tartą. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformować małe kluseczki np. łyżeczką. Gotować w osolonej wodzie do 3-4 minut. Podawać zupę z kluseczkami oraz udekorować śmietaną, listkiem mięty i ewentualnie skropić olejem sezamowym.

Krem paprykowo-pomarańczowy z kluseczkami twarogowymi z miętą.