Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Krem gruszkowo-dyniowy z rozmarynem i grillowaną gruszką

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

1 kg dyni przed obraniem
1 łyżka oliwy
1 cebula szalotka
2 gruszki
5 gałązek świeżego rozmarynu
0,75 l bulionu warzywnego
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokroić dynię na paski grubości ok. 2 cm i usunąć pestki. Piec w piekarniku ze skórką przez ok. 30 minut w 180 st. C. Ostudzić dynię i usunąć skórkę i pokroić w dużą kostkę. Jedną gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w gruba kostkę. Drugą gruszkę pokroić w pasterki i zgrillować na patelni grillowej. Posiekać drobno cebulę szalotkę i zeszklić na oliwie, dodać gruszkę, dynię i płatki rozmarynu z jednej gałązki rozmarynu. Smażyć przez około 5 minut. Zalać wszystko bulionem i gotować 15 minut na wolnym ogniu, a następnie zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem i dodać śmietanę kremówkę, a następnie podgrzać (nie gotować). Podawać zupę delikatnie polaną śmietaną i dekorowaną plasterkiem grillowanej gruszki z gałązką rozmarynu.

Krem gruszkowo-dyniowy z rozmarynem i grillowaną gruszką