Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Często sięgam do anglojęzycznych magazynów kulinarnych. Tym razem wygrzebałem bardzo archiwalny numer magazynu dla wegetarian - Vegetarian Times. Autorka przepisu twierdzi, że powstał z tego, co było pod ręką (jak to zwykle bywa…), a suszone pomidory miały być tutaj składnikiem „gwiazdą” :) Przepis bardzo ciekawy, ale przeróbmy go na naszą modłę. Niektóre składniki zamieniłem, a część z nich ustawiłem w innym proporcjach aby zupę przybliżyć do bardziej włoskich klimatów, które są bliskie naszemu sercu (królowa Bona itd.), a pominąłem moim zdaniem niepasujący tutaj składnik, czyli liście boćwiny (zresztą sezon na nowalijki mamy za sobą). Tak więc zapraszam na trochę inną odsłonę zupy pomidorowej, czyli klasyka naszych stołów (którą zresztą uwielbiam) na nowo.

Pikantna zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i białą fasolą

Składniki:

2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki papryki w płatkach
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała cukinia
½ łyżeczki świeżego rozmarynu
2 szklanki bulionu warzywnego
2 kartoniki pasty pomidorowej
1 puszka fasoli
½ szklanki suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
½ łyżeczki świeżego tymianku
1 szklanka świeżej bazylii
gruboziarnista sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać posiekany czosnek oraz płatki papryki i smażyć przez ok. 1 minutę do zarumienienia. Obrać i posiekać w kostkę cebulę i seler naciowy. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w półksiężyce. Warzywa dodać do rondla wraz z posiekanym rozmarynem i smażyć jeszcze ok 2 minut. Dodać bulion, pastę pomidorową, posiekane suszone pomidory wraz z oliwą spod nich i dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić fasolę i dodać do zupy, dodać posiekany świeży tymianek, makaron oraz doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, a następnie gotować na wolnym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną świeżą bazylią i od razu podawać.

 

Pikantna zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i białą fasolą

Pobierz listę składników:

pikantna pomidorowa

 23 wrzesień 2013