Składniki:
(przepis na 4 porcje)
0,5 kg ryżu do risotto
1 średnia cebula
2 gruszki
200 g sera pleśniowego
150 ml piwa ryżowego
600 ml bulionu cielęcego lub drobiowego
4 łyżki ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać cebulę i drobno pokroić. Obrać gruszki, przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć cebulę i 11 gruszki na oliwie i maśle, aż zrobią się szkliste, a następnie dodać ryż. Dodać piwo ryżowe i poczekać, aż odparuje. Następnie dodawać bulion partiami i gotować na niewielkim ogniu ryż pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż zrobi się miękki po ok. 20 minutach, dodać utarty na grubszych oczkach ser i dokładnie wymieszać. Doprawić grubo mielonym czerwonym pieprzem i posypać ugotowanym groszkiem. Danie można podawać jako danie główne lub jako dodatek do innych.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik17 lipiec 2013