Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Risotto Primavera z groszkiem cukrowym, marchewką, cukinią oraz białym winem

Składniki:
(przepis na 2-4 porcje)
1 marchewka
1 por
1 cebule
1 ząbek czosnku
2 małe cukinie
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 1/2 szklanki ryżu
4 szklanek bulionu warzywnego
1 szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 szklanka zielonego groszku
1 szklanki tartego parmezanu + 4 łyżki do posypania
grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrać cebulę i marchew a następnie pokroić z kostkę. Białą cześć pora umyć i pokroić w talarki. Podsmażyć na maśle z olejem cebulę ok 4 min do zeszklenia się. Dodać marchew oraz por oraz drobno posiekany czosnek, podsmażyć ok 3 min. Dodać ryż i smażyć ok 1-2 min. Wlać bulion z winem i gotować 18 minut pod przykryciem na średnim ogniu (nie mieszać!). Obrać cukinię, pokroić w kostkę i dodać do ryży wraz z groszkiem a następnie gotować ok. 4 min. Zdjąć z ognia, dodać ser i od razu podawać posypane danie grubo zmielonym pieprzem i łyżką parmezany na górze.

risotto mix

Pobierz listę składników:

risotto primavera qr

22 marzec 2013