Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 1593 www

Gdy po sobotniej kolacji ze znajomymi zostanie niewykorzystany stek (w praktyce to chyba nie jest możliwe, ale gdyby...) to można go wykorzystać na niedzielny obiad, przetwarzając smaczną wołowinkę, która nie może się przecież zmarnować. Garść mąki, kilka drożdży i mamy już prawie gotową pizzę. Poszukajmy jeszcze kilku krewetek w zamrażarce i jakiegoś pomidora, który na pewno jest w kuchni, i to już wszystko, czego potrzeba do stworzenia dania, którym będziecie się na pewno z przyjemnością zajadali.

Składniki:
(na 2 pizze średnicy 30 cm)

na ciasto:
455 g mąki
280 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (ok. 4 g) lub 15 g świeżych
1 łyżka soli (15 g)
1 łyżka oliwy (15 ml)

na sos:
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300 g kwaśnej śmietany

na nadzienie:
16 krewetek tygrysich
1 duży stek wołowy (ok. 300 g)
2 łyżki oliwy
400 g sera mozarella
2 pomidory
sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Ciasto: Przesiać mąkę i wlać do niej letnią wodę (28-30 st. C), a następnie wsypać drożdże i pozostawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły „pracować". Dodać po tym czasie sól i oliwę. Wyrabiać całość przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Przełożyć wrobione ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części, a następnie ręcznie lub przy pomocy wałka uformować dwa krążki o średnicy około 30 cm.

Sos: Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć 1-2 minuty na maśle, zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną mieszając, aby się nie zwarzyła. Doprawić solą i pieprzem.

Dodatki: Wyjąć stek z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Posypać stek świeżo młotkowanym pieprzem i wysmarować połową oleju. Rozgrzać mocno pozostały olej na patelni i smażyć na nim stek po kilka minut z każdej strony. Zdjąć stek z patelni i przykryć folią aluminiową na około 4 minuty, aby mięso „odpoczęło". Pokroić stek w plasterki. Usunąć z krewetek pancerz, zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito), ciągnącą się wzdłuż tułowia, a następnie krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Przesmażyć krewetki przez 4 minuty na oleju pozostałym po smażeniu steku. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Pokroić pomidora w plasterki. Rozsmarować na cieście sos, posypać serem, ułożyć plasterki pomidora, krewetki oraz plasterki wołowiny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10-12 minut. Wyciągnąć pizzę, polać oliwą, posypać świeżo młotkowanym pieprzem i szczyptą soli, a następnie pokroić i podawać.

Pizza na białym czosnkowym sosie ze stekiem, krewetkami i pomidorami

Pobierz listę składników: