Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pizza na pesto z zielonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:
(na 2 pizze średnicy 30 cm)

na ciasto:
455 g mąki
280 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (ok. 4 g) lub 15 g świeżych
1 łyżka soli (15 g)
1 łyżka oliwy (15 ml)

na nadzienie:
1 słoiczek zielonego pesto (dowolnego - najlepiej takiego, jakie lubisz, czy to kupnego czy domowego)
350 g sera mozzarella
4 zielone pomidory
150 g dużych zielonych oliwek
garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przesiać mąkę i do niej wlać letnią wodę (28-30 st. C) a następnie wsypać drożdże i pozostawić na 10 minut aby drożdże zaczęły „pracować”. Dodać po tym czasie sól i oliwę. Wyrabiać całość przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Przełożyć wrobione ciasto do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Pokroić w plasterki zielone pomidory. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części a następnie ręcznie lub przy pomocy wałka uformować dwa krążki ciasta średnicy około 30 cm. Rozsmarować na cieście pesto, posypać serem, ułożyć pomidory i oliwki, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 st. C na 10-12 minut. Wyciągnąć pizzę, polać oliwą (opcjonalnie), posypać listkami świeżej bazylii, pokroić i podawać kawałki.

Pizza na pesto z zielonymi pomidorami i oliwkami

Pobierz listę składników: