Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Domowa pizza z pesto z serem z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem  oraz brązowymi pieczarkami, cebulą i świeżą rukolą

Otrzymaliśmy z serowarni „Serowar Podlaski" zestaw serów do skosztowania i na testy kulinarne. Ponieważ sery miały w sobie fajne dodatki, zainspirowało to nas do przygotowania z każdego z nich innego dania.

Testowaliśmy:
- ser z czosnkiem niedźwiedzim i koperkiem,
- ser z pomidorami suszonymi, bazylią oraz czosnkiem,
- ser naturalny, czyli „saute", bez żadnych dodatków.

Warto przy tym wspomnieć, że w tej serowarni można samemu skomponować sobie ser i stworzyć unikatowy ser według własnego pomysłu, np. z miętą czy też pokrzywą. Na stronie producenta http://serowarpodlaski.pl/ jest 18 gotowych propozycji serów, ale dodatków do własnej kompozycji, które można łączyć ze sobą, doliczyliśmy się aż 27, więc jest duże pole do popisu.

Wróćmy jednak do naszych potraw. Po skosztowaniu każdego z serów zastanowiliśmy się i dania komponowaliśmy tak, aby wydobyć z danego rodzaju sera wszystko co najlepsze. Dzisiaj zamieszczamy drugi z trzech przepisów i życzymy wszystkim smacznego – nam bardzo smakowała pizza z sosem pesto :)

Składniki:
(na 2 pizze średnicy 30 cm)

na ciasto:
455 g mąki
280 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (ok. 4 g) lub 15 g świeżych
1 łyżka soli (15 g)
1 łyżka oliwy (15 ml)

na nadzienie:
½ słoiczka zielonego pesto (dowolnego - najlepiej takiego, jakie lubisz,
czy to kupnego czy domowego)
300 g sera z pomidorami suszonymi, bazylią oraz czosnkiem
300 g brązowych pieczarek
1 cebula
250 g świeżej rukoli
opcjonalnie oliwa z oliwek do polania

Przygotowanie:

Przesiać mąkę i do niej wlać letnią wodę (28-30 st. C) a następnie wsypać drożdże i pozostawić na 10 minut aby drożdże zaczęły „pracować”. Dodać po tym czasie sól i oliwę. Wyrabiać całość przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Przełożyć wrobione ciasto do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części a następnie ręcznie lub przy pomocy wałka uformować dwa krążki ciasta średnicy około 30 cm. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Pokroić w plasterki pieczarki. Przekroić na pół cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Rozsmarować  na cieście pesto, posypać serem, ułożyć pieczarki i cebulę, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10-12 minut. W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę. Wyciągnąć pizzę, położyć rukolę, polać oliwą (opcjonalnie), pokroić i podawać kawałki.

Domowa pizza z pesto z serem z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem oraz brązowymi pieczarkami, cebulą i świeżą rukolą