Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Uwielbiam kuchnię włoską, więc musiał przyjść na nią czas. Dzisiaj focaccia. Jest to rodzaj chlebka, ale bardziej zbliżonego do pizzy, przy czym bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch, a raczej każda mieścina może się pochwalić inną jej odmianą, począwszy od takiej z solą i ziołami (np. rozmarynem lub szałwią) polanej świetną oliwą, aż do wersji z suszonymi pomidorami czy też oliwkami. Ponieważ lubię wszystkie te składniki, połączyłem pomidorki koktajlowe i rozmaryn z oliwą i wyszła moja wersja focaccii, którą polecam Wam jako starter, a goście będą zachwyceni. Prosto a dobrze – oto cała cudna kuchnia włoska.

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi z pistacjami, rozmarynem i czosnkiemSkładniki
(przepis na 4 osoby)

1 ¾ szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczka drożdży instant
150 ml zimnej wody
1 garść czerwonych pomidorków koktajlowych
1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka pistacji
2 łyżki oliwy (użyliśmy włoskiej więc ją podajemy tj. Olitalia Extra Vergine)

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże, a następnie dodać wodę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1 godzinę. Na suchej patelni podsmażyć pistacje, a następnie je posiekać. Obrać czosnek i drobno posiekać. Posiekać drobno rozmaryn. Wymieszać posiekane pistacje, rozmaryn i czosnek z oliwą. Pokroić pomidorki koktajlowe na połówki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a na górze rozsmarować oliwę z resztą składników i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 20-25 minut. Podawać od razu.

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi z pistacjami, rozmarynem i czosnkiem