Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czarny makaron z sardynkami oraz zielonym groszkiem i pomidorami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

500 g czarny makaron (makaron zabarwiony barwnikiem pozyskanym z
atramentu kałamarnic)
1 puszka pokrojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
½ szklanki zielonego groszku
3 łyżki kaparów
½ chili
1 łyżka oliwy
1 garść natki pietruszki
6 sztuk pomidorków koktajlowych (do dekoracji)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w posolonej wodzie dokładnie tyle minut, ile podano na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu ściągnąć go z ognia i pozostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzić makaron i podać z sosem. Posiekać drobno czosnek oraz chili. Rozgrzać olej i podsmażyć czosnek wraz z chili przez 1 minutę. Dodać pokrojone pomidory, puszkę sardynek wraz z zalewą oraz zielony groszek (można zostawić kilka ziarenek do dekoracji – wcześniej ugotowanych), a następnie podgrzewać około 3 minuty. Dodać kapary i drobno posiekaną natkę pietruszki (zostawić łyżkę do dekoracji), dodać łyżkę wody spod makaronu, wymieszać i wyłączyć. Polać makaron sosem, posypać natką pietruszki, groszkiem i udekorować przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Czarny makaron z sardynkami oraz zielonym groszkiem i pomidorami

 

Czarny makaron z sardynkami oraz zielonym groszkiem i pomidorami

Pobierz listę składników:

czarny makaron sardynki

 27 sierpień 2013