Składniki:
(przepis na 4 porcje)
500 g makaronu wstążki z suszonym zielonym czosnkiem niedźwiedzim (lub innego zielonego)
200 g kurek
¼ szklanki białego wytrawnego wina
100 ml bulionu cielęcego
100 g masła
2 ząbki czosnku (lub 4, jeżeli nie dodaje się makaronu z czosnkiem
niedźwiedzim)
½ garści świeżego tymianku
parmezan
Przygotowanie:
Oczyścić kurki i usmażyć je na połowie masła z drobno pokrojonym czosnkiem. Zalać białym winem i odparować. Dodać bulion i gotować 3 minuty. Dodać zimne masło do zagęszczenia sosu oraz świeży tymianek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Makaron ugotować w posolonej wrzącej wodzie dokładnie tyle minut, ile podano na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu ściągnąć go z ognia i pozostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem. Podawać do razu.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik 31 lipiec 2013