Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Spaghetti ze smażonymi borowikami na maśle z czosnkiem oraz posypane  pietruszką, skórką cytrynową oraz tartym serem bursztyn

Przepis został wymyślony i przygotowany w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje",promującej produkty zbożowe, w tym mąki, płatki, pieczywo, kasze i makarony, które świetnie sprawdzają się w naszej codziennej kuchni. Sezon na grzyby w pełni, więc czas na króla polskich grzybów – borowika! Połączymy go z najpopularniejszym w Polsce  makaronem, czyli spaghetti. Przepis jest bardzo prosty, ale danie jest wyśmienite i ma ciekawy smak właśnie dzięki świeżym borowikom.

Składniki
(przepis na 4 osoby)

50 g masła
2 ząbki czosnku
200 g świeżych borowików
30 g orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
½ pęczka natki pietruszki
100 g sera bursztyn
1 cytryna
250 g makaronu spaghetti
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Rozgrzać masło na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić aż do zarumienienia czosnku. Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować tyle minut, ile podano na opakowaniu, następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Wymieszać makaron z grzybami. Posiekać natkę pietruszki i posypać nią makaron. Zetrzeć ser na drobnych oczkach i posypać makaron. Udekorować wszystko startą skórką z cytryny.

 Spaghetti ze smażonymi borowikami na maśle z czosnkiem oraz posypane  pietruszką, skórką cytrynową oraz tartym serem bursztyn

Legalka KFPZ