Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Makaron buraczany z mieloną kiełbasą lisiecką, pomidorami i pietruszką oraz z kruszonym bundzem

Składniki
(przepis na 4 osoby)

500 g makaronu typu spaghetti zabarwionego sokiem z buraków
3 łyżki oleju
300 g kiełbasy lisieckiej
8 pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
200 g bundzu
4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować tyle minut, ile podano na opakowaniu, następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. W międzyczasie obrać ze skórki kiełbasę i zmielić ją. Przesmażyć kiełbasę na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Dodać posiekane pomidory do kiełbasy i smażyć na wolnym ogniu przez dalszych 5-7 minut. Posiekać umytą pietruszkę (zostawić kilka listków do dekoracji) i dodać do kiełbasy z pomidorami, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.  Rozłożyć na talerze odcedzony makaron, dodać na wierzch podsmażoną kiełbasę z pomidorami i pietruszką, na wierz pokruszyć bundz i udekorować listkami natki pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki.

Makaron buraczany z mieloną kiełbasą lisiecką, pomidorami i pietruszką oraz z kruszonym bundzem