Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pomidorowe Fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Składniki
(przepis na 4 osoby)  
 
1 łyżka oliwy
2 cebule
150 g boczku do podsmażenia
150 g chorizo
4 plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki suszonych płatków chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanki czerwonego wina
2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
400 g makaronu fusilli al torchio (może być zwykłe fusilli lub np. spaghetti lub tagliatelle)
1 szklanki świeżo startego sera typu Parmezan do posypania
2 łyżki natki pietruszki do posypania
4 łyżki czarnych oliwek

Przygotowanie:

Zeszklij na 1 łyżce oliwy pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodaj płatki chilli oraz pokrojony w kostkę boczek oraz chorizo i smażyć ok 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać wino, pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok . 1 godziny mieszając, co jakiś czas.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Ugotować makaron w dużej ilości posolonej wody dokładnie tyle ile minut podano na opakowaniu. Po tym czasie wyłączyć i odstawić z ognia na 3 minuty a następnie odcedzić.
Odcedzony makaron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerzach i posypać poszatkowaną pietruszką, czarnymi oliwkami i parmezanem.

Smacznego!

Czytaj więcej na blogu.

 fusilli mix

Pobierz listę składników:

pomidorowe fusilli

30 marzec 2013