Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zielona tarta ze szparagami, zielonym groszkiem, bobem i cukinią

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Farsz:
1 pęczka zielonych szparagów
1 szklanka zielonego groszku
1 szklaka bobu
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko + 1 białko pozostałe z ciasta
200 ml sera ricotta
3 łyżki śmietany 18%
1 garść świeżego oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.

Nadzienie:
Umyć szparagi i odłamać łykowate końcówki jak pokazano tutaj. Umyć cukinię, przekroić i usunąć nasiona, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Jeżeli groszek jest mrożony, to rozmrozić i nie
gotować; jeżeli świeży, to krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości i obrać z łupin. Wbić jajko do miski, dodać białko, ser ricotta, śmietanę, obrany i posiekany czosnek, posiekane oregano oraz sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Wysmarować spód tarty 3 łyżkami sosu śmietanowo-jajecznego, wyłożyć warzywa i polać z wierzchu resztą sosu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

Zielona tarta ze szparagami, zielonym groszkiem, bobem i cukinią

Pobierz listę składników:

zielona tarta qr

15 lipiec 2013