Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta ze świeżym łososiem ze szpinakiem pod beszamelem

Składniki: (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Nadzienie:
400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
400 g filetów z łososia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
50 g parmezanu
sól morska i grubo mielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:
30 g masła
40 g cebuli
30 g mąki
300 ml mleka
300 ml wywaru jarzynowego
50 g parmezanu
1 liść laurowy
3 łyżki śmietany
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.
Sos beszamelowy:
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aby mąka się nie przypaliła. Do zasmażki, która powstała, dodawać stopniowo zimne mleko i zimny wywar, stale mieszając trzepaczką, aby sos był bez grudek. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać starty parmezan i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przelać przez sito, aby sos był bardzo gładki i dodać ubitą śmietanę.
Nadzienie:
Opłukać świeży szpinak, oderwać łodyżki i pozostawić same liście, a następnie osuszyć je i grubo posiekać. Opłukać filety z łososia, usunąć skórę i pesetą wyjąć ości, a następnie oprószyć solą i pieprzem oraz pociąć na mniejsze kawałki. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na zapieczonej tarcie kawałki łososia, liście szpinaku i polać sosem przygotowanym w międzyczasie, posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze świeżym łososiem ze szpinakiem pod beszamelem