Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta gruszkowa z niebieskim serem lazur

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
100 g masła
200 g mąka pszenna
1 żółtko
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Nadzienie:
3-4 gruszki średniej wielkości
200 g sera lazur z niebieską pleśnią
2 jajka (+ białko od jajka z ciasta)
3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i dodać nadzienie.

Nadzienie:
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrylować i pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarte z dużymi otworami, wpić jajka i dodać śmietaną, wszystko wymieszać (uwaga: nie dodawać soli gdyż ser jest słony). Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku dodać na niego gruszki i zalać masą serową. Piec ok. 30-40 minut.

tarta gruszkowa

Pobierz listę składników:

tarta gruszkowa lazur qr

22 marzec 2013