Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Słodka tarta z batatów z burbonem w sosie z goździków

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
800 g batatów
¾ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
4 łyżki bourbon'a
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli

Sos:
250 ml śmietany kremówki
75 g miodu
5-7 goździków

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.

Nadzienie:
Obrać bataty, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości. Zrobić z ugotowanych batatów puree, a następnie dodać cukier, burbona, mąkę, przyprawę do pierników, szczyptę soli, roztrzepane jajka oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ułożyć na wypieczonym spodzie i zapiekać w piekarniku w 180 st. C przez ok. 40 minut.

Sos:
Utłuc w moździerzu goździki. Na patelni podgrzać miód i dodać do niego goździki i śmietanę; podgrzać. Polać tartę sosem i podawać.

Słodka tarta z batatów z Bourbon'em w sosie z goździków

Pobierz listę składników:

tarta bourbon

 29 lipiec 2013