Składniki
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 mała dynia (ok. 400 g miąższu)
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g kurek
2 łyżki masła
8 małych moreli
200 g złocistego sera pleśniowego lazur
½ pęczka szczypiorku
300 g gęstej śmietany 18%
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
- Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem.
- Wymieszać składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy.
- Piec ciasto przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Przygotowanie nadzienia:
- Pokroić dynię na mniejsze kawałki, obrać i usunąć pestki.
- Pokroić miąższ dyni na kostkę około 1,5x1,5 cm.
- Rozgrzać olej i smażyć dynię aż do jej zmięknięcia przez 7-9 minut.
- Oczyścić kurki i smażyć na rozgrzanym maśle przez 4-5 minut.
- Umyć morele, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
- Zetrzeć ser na dużych oczkach.
- Umyć szczypiorek, osuszyć i drobno posiekać.
- Wymieszać śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek, jajka i białko na jednolitą masę a następnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, dodać dynię, kurki oraz połówki moreli a następnie zalać całość masą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut.
- Wyjąć tartę z piekarnika, ostudzić (lub nie) i podawać pokrojoną na kawałki.