Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta twarogowa z miodem i rozmarynem

Tarta powstała specjalnie inspirowana pięknymi akcesoriami kuchennymi , które można znaleźć na Lovethesign w dziale „Kuchnia i stół". Zresztą więcej ciekawych pomysłów i inspiracji kuchennych jest też w dziale „Akcesoria do domu”. Przygotowaliśmy to co my „Gotowanie z Pasją” uwielbia najbardziej czyli tartę. Połączenie słodkości miodu z rozmarynem idealnie się sprawdza i nadaje tej tarcie wyjątkowy smak.

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
200 g śmietany 18%
2 gałązki rozmarynu1 kg sera twarogowego na sernik
3 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
125 ml miodu

Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Zmiksować igiełki rozmarynu ze śmietaną a następnie dodać twaróg oraz miód i wymieszać. Roztrzepać jajka z białkiem, dodać do masy i wymieszać. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku,  zalać całość masą a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut. Wyjąć tartę z piekarnika, ostudzić i podawać.

Tarta twarogowa z miodem i rozmarynem