Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta z kozim serem, cukinią i spaghetti z buraka

Tarta powstała specjalnie aby wypróbować nowy produkt Fit&Easy a mianowicie „Spaghetti z buraka” (umyte, obrane i przygotowane bezpośrednio paski z buraków). Marka Fit&Easy wprowadza na rynek kolejną nowość, makarony w 100% przygotowane ze świeżych warzyw i co ważne gotowe od razu do spożycia. Nie chciałem zrobić oczywistej rzeczy czyli wegetariańskiego spaghetti więc przygotowałem to co my „Gotowanie z Pasją” uwielbia najbardziej - tartę. Produkt sprawdził się doskonale. Na tartę wykorzystałem tylko część paczki produktu a to co została zostało po prostu podczas gotowania zjedzone :) ze smakiem.

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
1 średnia zielona cukinia
2 łyżki oliwy
150 g twardego sera koziego
300 g śmietany 18%
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
200 g (czyli ¾ opakowania) Fir&Easy „Spaghetti z buraka”
(www.fitandeasy.pl)
100 g rukoli
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienie:
Umyć cukinię, przekroić na ćwiartki (nie obierać) i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Rozgrzać oliwę i przesmażyć do miękkości cukinię przez kilka minut.  Zetrzeć 100 g sera na tarce o średnich oczkach a resztę pokroić w niewielką kostkę. Połączyć śmietanę, jajka, białko, starty ser, dodać sól oraz czarny świeżo mielony pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na nim usmażoną cukinię, dodać spaghetti z buraka, zalać całość masą, posypać resztą sera pokrojonego w niewielką kostkę a następnie piec ok. 30-35 minut. W między czasie umyć rukolę i osuszyć. Wyjąć tartę z piekarnika, delikatnie ostudzić i podawać posypaną świeżą rukolę. Można doprawić na wierz odrobiną soli i grubo mielonego czarnego pieprzu.

Tarta z kozim serem, cukinią i spaghetti z buraka