Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta Kartoffelsalat

Inspiracją tego dania była klasyczna „Kartoffelsalat” i na jej bazie przygotowaliśmy wariację na jej temat w postaci tarty, które jak wiecie kochamy :). Więcej o kuchni niemieckiej a dokładniej berlińskiej możecie się dowiedzieć tutaj: Stylowe wycieczki – zjeść Berlin.

Składniki
(na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
250g mąki pszennej
125 g masła lub margaryny do pieczenia
1 żółtko (białko zostawić do farszu)
2 łyżki zimnej wody (ok. 30 ml)
szczypta soli

Farsz:
250 g ziemniaków
200 g boczku
200 g cebuli
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju
2 jajka + białko z ciasta
250 g śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasta:

  1. Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
  3. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Farszu:

  1. Oczyścić ziemniaki, umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić a potem obrać i pokroić w plastry. Dodać ocet jabłkowy, wymieszać i odstawić do przegryzienia.
  2. Usunąć skórę z boczku, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
  3. Obrać cebule i pokroić w półksiężyce lub kostkę.
  4. Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek rozgrzać olej i przesmażyć cebulę na szklisto.
  5. Wymieszać jajka, białko, śmietanę z solą i pieprzem na jednolitą masę.
  6. Układać na podpieczonym spodzie ziemniaki, cebulę i boczek.
  7. Zalać tartę masą jajeczno-śmietanową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut.
  8. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta Kartoffelsalat