Przepis powstał specjalnie na czterdziestkę naszego kolegi Staszka Romka, prowadzącego wraz z żoną blog kulinarny „Kuchenne Wariacje". W związku z tym życzymy Wszystkim smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 duże korzeń pietruszki
4-5 malutkich korzeni pietruszki
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy perłowej
100 g zielonych oliwek
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
2 jajka + 1 białko z jajka od ciasta
200 g śmietany 18%
½ łyżeczki imbiru w proszku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
3. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
1. Obrać korzenie pietruszki i odciąć nasadę. Duży korzeń pietruszki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle przez 5 minut. Małe pietruszki gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i przekroić wzdłuż na połowę.
2. Pokroić oliwki na plasterki.
3. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać.
4. Wymieszać pietruszkę pokrojoną w kostkę z kaszą, dodać śmietanę, jajka, białko oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
5. Gdy ciasto się podpiecze, wyłożyć farsz, z wierzchu ułożyć pokrojone wzdłuż połówki małych pietruszek a następnie piec ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Pobierz listę składników: