Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta a'la zasmażana marchewka z groszkiem

 Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Na farsz:
1 jajko + białko z farszu
200 g śmietany 18%
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem zielonym
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Farszu:
Wymieszać jajko, białko (pozostałe z ciasta) oraz 200 g śmietany wraz z 1,5 łyżki mąki pszennej. Dodać opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem a następnie całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć na nim farsz i piec ok. 30-40 minut w 180 st. C.

Tarta a'la zasmażana marchewka z groszkiem