Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta a'la kurczak z rożna

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Na farsz:
1 jajko + białko z farszu
200 g śmietany 18%
100 g żółtego sera
½ kurczaka z rożna
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Farszu:
Wymieszać jajko, białko (pozostałe z ciasta)  wraz z 200 g śmietany oraz 100 g startego żółtego sera. Doprawić masę solą oraz pieprzem do smaku. Obrać połówkę kurczaka z rożna z mięsa wraz ze skórą i wymieszać z masą. Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć na nim farsz i piec ok. 30-40 minut w 180 st. C.

Tarta a'la kurczak z rożna

Pobierz listę składników: