Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta a'la barszcz zabielany z jajkiem

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Na farsz:
3 buraki
5 jajek+ białko z farszu
200 g śmietany 18%
100 g sera mozzarella
¼ szklanki bulionu
½ cytryny
2 łyżki cukru
1 pęczek koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Farszu:
Zawinąć w folię aluminiową 3 buraki i piec przez 1 godz. w 180 st. C, a następnie wystudź, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ugotować 4 jajka na twardo, ostudzić i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać jajko, białko (pozostałe z ciasta) oraz 200 g śmietany, 100 g startego sera mozzarella, ¼ szklanki bulionu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki cukru, posiekany pęczek koperku oraz dodać buraki i jajko. Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć na nim farsz i piecz ok. 30-40 minut w 180 st. C.

Tarta a'la barszcz zabielany z jajkiem

Pobierz listę składników: