Przepis został wymyślony i przygotowany w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”, promującej produkty zbożowe, w tym mąki, płatki, pieczywo, makarony czy też kasze, które świetnie sprawdzają się w naszej codziennej kuchni. Tym razem wybór padł na kaszę. Mogłoby się wydawać, że tradycyjna kuchnia polska kaszą nie stoi, ale w rzeczywistości to właśnie kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła bardzo często na stołach. Obecnie na nasze szczęście kasza znowu zaczyna wracać do łask, stając się modnym i inspirującym składnikiem potraw.
W Polsce najczęściej wybieranymi kaszami są kasze jęczmienne - to blisko 70% z ogólnej ilości dostępnych typów kasz. Kasze jęczmienne można podzielić na pęczak, kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną, czyli tzw. mieszaną w wersji gruba, średnia i drobnoziarnista. W tej tarcie, którą chcę zaproponować, uzupełniliśmy kaszę średnią o soczystego kurczaka z grilla z curry, a do dlatego dorzuciliśmy czarne oliwki. Wyszło danie nie tylko apetyczne i zdrowe, ale też prezentujące się bardzo dobrze wizualnie. W związku z tym zapraszam do skosztowania kaszy w tym połączeniu!
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
150 g kaszy jęczmiennej średniej
200 g piersi z kurczaka
100 g czarnych oliwek
2 jajka + 1 białko z jajka od ciasta
200 g śmietany 18%
2 łyżki masła
3 łyżeczki curry
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Oczyścić pierś z kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać 2 łyżeczki curry z 2 łyżkami oliwy i zalać kurczaka, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyciągnąć kurczaka z lodówki i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej. Rozgrzać patelnię grillową (może być w zastępstwie normalna, gdy takiej nie ma pod ręką) i usmażyć na niej kurczaka. Wypłukać kaszę perłową, a następnie wsypać do garnka. Dodać do garnka z kaszą masło i zalać wodą w stosunku 1 litr wody na 1 szklankę kaszy, a następnie dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż do miękkości kaszy. Odcedzić kaszę i ostudzić. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać, a następnie zeszklić na łyżce oliwy. Pokroić w pasterki oliwki i poszatkować drobno natkę pietruszki. Wymieszać jajka i białko ze śmietaną i łyżeczką curry, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać kaszę, kurczaka, oliwki, pietruszkę, cebulę, czosnek, masę śmietanowo-jajeczną. Gdy ciasto się podpiecze, wyłożyć farszem i piec ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.