Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Gdy przychodzi Wiosna, należy wykorzystywać ją maksymalnie! Nareszcie można się cieszyć nowalijkami. Korzystajmy z nich, póki są i kuszą nas ze straganów, byśmy je tylko wzięli ze sobą do koszyka, a w domu przerobili na coś pysznego. Kolor zielony dominuje wokół i jego świeżość napawa nas chęcią do życia. Dlatego powstała pachnąca świeżą miętą tarta, której nie dało się nazwać inaczej, jak „Greenpeace”.

Tarta GreenPeaceSkładniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
0,5 kg zielonego groszku
2 łyżki masła
1 cebula
1 pęczek świeżej mięty
200 g śmietany 18%
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienie:
Obrać cebulę i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na maśle. Dodać 2/3 groszku i przesmażyć ok. 5 minut, ostudzić i następnie zmiksować ze świeżą miętą (zostawić kilka listków do dekoracji). Wymieszać śmietanę, jajka, białko, masę cebulowo-groszkową, 1/3 świeżego groszku, dodać sól i pieprz do smaku. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem udekorować kilkoma listkami świeżej mięty.

Tarta GreenPeace