Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kremowa tarta cytrynowa

Składniki:
(przepis na 4 porcje, forma o średnicy 20 cm)
Ciasto:
100 g mąki
60 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
2 jajka + 1 białko
1 łyżeczka skórki cytrynowej
¼ szklanki soku z cytryny
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
50 g masła

Dodatkowo:
1 łyżka masła
folia aluminiowa
suchy groch lub fasola

Dekoracja (opcjonalnie):
listki mięty
skórka cytryny
cukier puder

Przygotowanie ciasta:

Poszatkować masło nożem. Dodać mąkę, budyń, cukier puder, żółtko i wodę, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-45 minut.

Przygotowanie nadzienia:

Lekko ubić jajka i białko. Wymieszać masę jajeczną z sokiem z cytryny i skórką, cukrem, śmietaną i roztopionym masłem.

Przygotowanie tarty:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę posmarowaną odrobiną masła, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 10 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 5-7 minut. Gdy ciasto nabierze złotawego koloru, wlać nadzienie i piec 30-35 minut. Można podawać zarówno na ciepło (lekko ostudzone), jak i na zimno (obie wersje są tak samo dobre).

Opcjonalnie można udekorować listkami mięty, podłużną skórką z cytryny i cukrem pudrem (cukrem tylko wersję na zimno).

Kremowa tarta cytrynowa

tarta cytrynowa qr

02 czerwca 2013